K80 Kopgroep Wonen van start!

Datum: 26 januari 2024

Hoe gaan de K80 gemeenten hiermee om? Waar lopen ze tegenaan? De bestuurlijke kopgroep Wonen* ging 22 december van start. De eerste bijeenkomst stond in het teken van kennismaken en ophalen. In februari gaat de kopgroep in actie en kijken waar krachten kunnen worden gebundeld en hoe ze van elkaar kunnen leren.

De kopgroep-gemeenten proberen woningbouwprojecten te versnellen. Bijvoorbeeld door het aantrekken van het juiste personeel, een versnellingsteam woningbouw in dienst te nemen en procedures te versnellen. En woningbouwcoöperaties worden geïnteresseerd voor nieuwbouw. Ook zien we dat deze gemeenten eigen inwoners steeds vaker voorrang geven op woningen. Inwoners worden actief betrokken bij bouwplannen. Samen met allerlei stakeholders wordt de woonbehoefte in gemeenten geïnventariseerd. Inwoners willen veel vaker duurzaam en circulair wonen wat resulteert in bijvoorbeeld hennepwijken en andere groene wijken. In de K80 gemeenten zien we dat geld bij verduurzaming vaak een probleem is. Lagere inkomens kunnen en weten niet hoe ze het moeten aanpakken. De kopgroep-gemeenten zijn innovatief met alternatieve warmtebronnen. Ook het vraagstuk huisvesting statushouders houdt ze bezig. Er wordt gekeken naar oplossingen waarbij prefabwoningen worden gebouwd voor verschillende doelgroepen waaronder starters en statushouders. 

Gemeenten willen vooruit met wonen. Maar juridische procedures vertragen enorm. De wetgeving moet anders. Voorzitter Agricola bracht dit belangrijke punt 11 januari onder de aandacht bij minister Hugo de Jonge tijdens zijn werkbezoek aan de regio Noordoost Friesland. Ook de schaarste op de arbeidsmarkt en inschaling bij kleinere gemeenten werden besproken. Versnelling van woningbouw was ook hier een belangrijk punt. Er werd gesproken over het opzetten van pilots samen met gemeenten, provincie en het Rijk.

* De bestuurlijke kopgroep Wonen bestaat uit voorzitter en burgemeester Klaas Agricola (Dantumadiel), wethouder Herman ter Veer (Opmeer), wethouder Joep van de Ven (Oirschot), wethouder Ellen van Klaveren (Pekela), wethouder Kees Eskes (Renswoude) en wethouder Lucas Mulder (Staphorst).

Terug naar overzicht
© K80 - 2024
Concept en ontwerp: Marketingmakkers - Realisatie: LR Internet